postheadericon Kulinaria

Hiszpania jest jednym z kulinarnych reprezentantów kuchni śródziemnomorskiej. Nieodłączne elementy tej kuchni to ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce. Przyprawami wykorzystywanymi do przygotowania większości potraw są zioła (bazylia, oregano, rozmaryn i inne) oraz oliwa z oliwek. Charakterystyczną cechą kuchni śródziemnomorskiej jest połączenie prostoty z kulinarnym kunsztem.

Costa Blanca to region, w którym ściera się wiele kultur. Wybrzeże przyjęło w swej kuchni sporo cech śródziemnomorskich i tradycyjne hiszpańskie potrawy. Na kuchnię regionu duży wpływ ma także jego historia – widoczne są ślady gastronomicznej kultury mauretańskiej.

Na wybrzeżu znajduje się mnóstwo lokali, w których można dobrze i dość tanio zjeść. Trzeba jednak pamiętać, iż w większości restauracji możliwość spróbowania poszczególnych potraw jest ograniczona czasowo.

W godzinach porannych można w nich dostać śniadania, które przeważnie przygotowywane są na słodko. Alternatywą dla osób nie przepadających za rozpoczynaniem dnia od słodkości są kanapki z serem lub wędliną. Tutejsze wędliny godne są polecenia – przygotowywane  w specjalny sposób mają niepowtarzalny smak i aromat.

Popołudnia to czas gorących dań obiadowych. Zazwyczaj w skład jednej zamówionej potrawy wchodzi dwudaniowy obiad, deser, napój i pieczywo. Costa Blanca oferuje wśród swych tradycyjnych dań m.in. gaspacho, zupę rybną, czy danie z ryżu i fasolki. Napoje podawane do posiłków to przede wszystkim woda lub wino.  Kawa zaliczana jest tu do deserów i pije się ją tylko do słodkich dań, natomiast herbata nie jest w tym regionie popularna.

Wśród deserów szczególne miejsce zajmują lody oraz chleb figowy – cieszący się uznaniem głównie wśród pielgrzymów.

Costa Blanca to szczególne miejsce: wśród tutejszych rozrywek każdy znajdzie coś dla siebie, a regionalne potrawy przypadną do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Po dniu pełnym pieszych wędrówek, zwiedzania zabytków, warto udać się do hotelu i w ciszy delektować się kieliszkiem któregoś z wyśmienitych win hiszpańskich.